Onze waterkrachtcentrales – zuivere en efficiënte stroom

In de waterkrachtcentrale wordt de stroom uitsluitend uit de energie van het water geproduceerd. Waterkrachtcentrales zijn dan ook meestal in de nabijheid van stromend water te vinden. Het water wordt met behulp van een stuwdam in eerste instantie opgestuwd en vervolgens gecontroleerd afgevoerd. Om tot een hogere stromingssnelheid en daardoor een hogere energie van het water te komen, bevinden waterkrachtcentrales zich vaak ook in gebergten.

De lengte van de energieomzettingsketen is bij waterkrachtcentrales – in vergelijking met een steenkool- of gascentrale – zeer kort. Dienovereenkomstig gering zijn bij de stroomopwekking met waterkrachtcentrales ook de energieverliezen zodat waterkrachtcentrales een hoog rendement behalen. De turbines en generatoren van een waterkrachtcentrale kunnen tot maar liefst 90% van de bruikbare waterkracht in elektrische stroom omzetten.

Hier vindt u onze uiterst efficiënte waterkrachtcentrales:

Duitsland

Bedrijfsgroep Bernkastel

RWE exploiteert in opdracht van RWE Innogy 27 rivier- en spaarbekkencentrales aan de Moezel, Saar, Nahe en kleinere zijrivieren.

meer

Pompcentrale Herdecke

De opvolger van de oude pompcentrale Koepchenwerk werkt als een accu voor het elektriciteitsnet.


Bedrijfsgroep Herdecke

Vanuit de locatie Herdecke exploiteert RWE de pompcentrale en 20 riviercentrales aan de Roer, Sieg, Lippe en de zijrivieren hiervan.

meer

Schluchseewerk AG

De firma Schluchseewerk AG, voor 50% dochteronderneming van de firma RWE Power, exploiteert in het Zwarte Woud 5 pompaccumulatiecentrales met een geïnstalleerd totaal vermogen van 1.836 MW.

meer

Pompaccumulatiecentrale Vianden

De firma Societê Electrique de l’Our S.A., een naamloze vennootschap volgens Luxemburgs recht, exploiteert de pompaccumulatiecentrale in Vianden, doorstroomwaterkrachtcentrales aan Moezel en Our evenals windparken in Luxemburg.

meer

Waterkrachtcentrale Heimbach

De waterkrachtcentrale Heimbach werd in 1905 in gebruik genomen. Sinds haar technische vernieuwing in de jaren zeventig beschikt ze over twee turbines met een vermogen van in totaal 16 megawatt.


Nederland

WKC Linne

Op enkele kilometers afstand van de Clauscentrale ligt de Waterkrachtcentrale Linne. Deze centrale heeft, in vergelijking met de beide Clauscentrales A en C, een bescheiden vermogen van 11 megawatt. De centrale heeft vier Kaplan-waterturbines en produceert per jaar genoeg groene energie voor ongeveer 9.000 huishoudens. Voor trekkende vissoorten is een vistrap aangelegd.

Meer