Met afvalstoffen gestookte warmtekrachtcentrale Essen-Karnap

De met afvalstoffen gestookte warmtekrachtcentrale Essen-Karnap vormt een integraal onderdeel van het afvalbeheerplan van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Alleen het afval uit de steden Essen, Gelsenkirchen en Bottrop staat al voor meer dan 50% van de totaal aanwezige verbrandingscapaciteit van deze centrale. De energie die vrijkomt bij de thermische herwinning van afval, wordt gebruikt voor duurzame distributiewarmte en elektriciteitsproductie. De met afvalstoffen gestookte warmtekrachtcentrale Essen-Karnap speelt een toonaangevende rol bij de energietransitie van de afvalverbrandingscentrales in Duitsland.

Meer over de centrale Essen-Karnap

Sinds meer dan 60 jaar

Karnap bestaat al sinds meer dan 60 jaar als energiecentralelocatie. Al in het begin van de jaren 60 is ten gevolge van verbouwingen aan de toenmalige steenkolencentrale begonnen met de afvalverbranding. De oude installatie is in 1987 buiten gebruik gesteld en vervangen door een moderne, met afvalstoffen gestookte warmtecentrale. Tegenwoordig is met de drie ketels van de 1e bouwfase van 1987 en de vierde ketel van de 2e bouwfase (ingebruikname: 1993) voor de Karnap-steden een doorvoercapaciteit van in totaal 700.000 ton restafval per jaar beschikbaar. Daarmee is de centrale een van de grootste installaties van haar soort in Duitsland.

Milieubescherming duurzaam gewaarborgd

In 1995 is conform nieuwe milieuverordeningen de rookgasreiniging en in 1998 de afvalwaterbehandeling uitgebreid met nieuwe reinigingsniveaus. De optimale bescherming van het milieu is daarmee duurzaam gewaarborgd. De bij de verbranding van het restafval verkregen energetische opbrengst van de centrale zijn 130 MJ/s stadsverwarming voor het stadsverwarmingstraject Ruhr en een stroomopwekking van maximaal 50 megawatt. De resten van de verbranding worden na zuivering grotendeels hergebruikt.