Energiecentrale Gersteinwerk, eenheid K

Een van de modernste installaties ter wereld

Na een bouwperiode van ca. vijf jaar is in oktober 1984 de combi-eenheid op de locatie Gersteinwerk aan het net gegaan. De oorspronkelijk voor Duitse steenkool gebouwde stoomcentrale behoort dankzij de combinatie met een gasturbine tot de meest efficiënte conventionele energiecentrales.

Stoom- en gascentrale

De gasturbine die voor de stoomcentrale is geschakeld, voor het gebruik waarvan aardgas wordt gebruikt, geeft de verbrandingsgassen af aan de verbrandingsruimte van de stoomketel. De 480°C hete verbrandingsgassen bevatten nog zo veel zuurstof dat ze voor de verbranding van de kolen gebruikt kunnen worden. Met deze techniek wordt een rendement van 42% gerealiseerd. Het elektrische nettovermogen van de eenheid bedraagt 720 MW en bestaat uit 112 MW gasturbinevermogen en 608 MW stoomturbinevermogen. Het combigebruik kan tijdens het operationele proces door het uitschakelen van de gasturbine in de verse-lucht-modus worden omgeschakeld en omgekeerd.

Meer over de energiecentrale Gersteinwerk, eenheid K

Permanente verbeteringen

In de loop der tijd zijn voortdurend verbeteringen aangebracht om aan de eisen van de milieubescherming en van de markt te kunnen voldoen. Zo is de eenheid nu in staat om uitsluitend geïmporteerde steenkool te gebruiken. Bovendien is in 2011 de regeltechniek vernieuwd en daarmee het productieproces voorzien van uiterst moderne techniek voor de regeling en de bewaking van de installatie. Daarmee heeft RWE Power AG de beschikking over een uiterst flexibele, marktgerichte opwekkingseenheid.

Productie waarbij de natuurlijke hulpbronnen worden gespaard

Spaart het rendement van 42% de natuurlijke hulpbronnen al, de brandstofkosten per geproduceerd kilowattuur worden verder verlaagd door het gebruik van vervangende brandstoffen in plaats van steenkool. Tot 10% van de stookwarmte kan door de vervangende brandstof worden gedekt. De rookgasreinigingsinstallaties voldoen aan de hoge eisen die gesteld worden aan het schoonhouden van de lucht, waarbij de waarden zelfs lager liggen dan de wettelijk vereiste waarden. De heldere doelstellingen voor de milieubescherming en het sparen van de natuurlijke hulpbronnen worden door de locatie Gersteinwerk in het milieubeheerssysteem gedocumenteerd. Sinds 2000 is de energiecentrale volgens DIN EN ISO 14001 gecertificeerd.

Energiecentrale Gersteinwerk

Contact

RWE Generation S.E.BesucherdienstHuyssenallee 245128 EssenT+49(0)800 88 33 830 *
F+49(0)201 12 12 328 35
E-mail aan Besucherdienst
* kostenlose Hotline