Amercentrale

De Amercentrale in Geertruidenberg in Nederland is één van de grotere productie locaties van RWE.

Meer informatie ...

Met ingang van 1 januari 2016 is eenheid 8 van de Amercentrale uit bedrijf genomen. Op de Amercentrale wordt sindsdien alleen nog met eenheid 9 (in gebruik sinds 1993) elektriciteit en warmte geproduceerd. Eenheid 9 heeft voldoende vermogen om energie voor ruim 1 miljoen huishoudens te produceren. De warmte die eenheid 9 produceert wordt in de Plukmadesepolder (gemeente Drimmelen) gebruikt voor het verwarmen van kassen en in wijken van Breda en Tilburg voor stadsverwarming.

De brandstoffen

Op de Amercentrale kunnen verschillende brandstoffen worden gebruikt. De belangrijkste brandstof is steenkool. Deze wordt met binnenvaartschepen aangevoerd. Voor verbranding in de ketel wordt het vermalen tot poederkool.
Een belangrijke tweede brandstof is biomassa in de vorm van houtpellets (brokjes samengeperst zaagsel). Voor de verwerking van de houtpellets beschikt de Amercentrale over een speciale biomassaloskade met opslagmogelijkheid van biomassa in verschillende silo’s.
Met de houtvergassingsinstallatie wordt met behulp van een vooruitstrevende technologie bouw- en sloophout vergast tot houtgas. De installatie op deze schaal is uniek in Europa. Het geproduceerde gas wordt gereinigd en vervolgens meegestookt in de verbandingsketel van eenheid 9. Per jaar kan met de huidige installatie 100.000 ton bouw- en sloophout in houtgas worden omgezet.

Biomassa (pellets) en houtgas zijn duurdere brandstoffen dan steenkool. Het verkrijgen van subsidie is daarom van belang. Testen hebben aangetoond dat een aanzienlijk deel van de steenkool vervangen kan worden door biomassa, verkregen uit duurzaam beheerde bossen. In het Energieakkoord zijn daarover afspraken gemaakt. Wij hebben de ambitie om meer duurzame biomassa mee te stoken.

In het kort

  • Een opwekkingsvermogen van 600 megawatt elektrisch
  • Genoeg stroom voor ruim een miljoen huishoudens
  • Warmteproductie van 350 megawatt
  • Combinatie van fossiele en duurzame brandstoffen
  • Ambitie: sterk verhogen aandeel biomassa
  • Biomassa komt uit duurzaam beheerde bossen

Buurtinformatie

Incident Amer 20.04.2018

Geen gevaar voor omwonenden 1 medewerker met ademhalingsproblemen naar ziekenhuis

Lees meer

Amercentrale decor militaire oefening 19.04.2018

Militairen '13 Lichte Brigade' trainen medische evacuatie gewonden.

Lees meer

Militaire oefenoperatie rondom Amercentrale 17.04.2018

18 april vindt een militaire oefenoperatie plaats

Lees meer

Archief

Boek een excursie

Wilt u ervaren hoe wij op de Amercentrale voor ruim een miljoen huishoudens en bedrijven elektriciteit en warmte produceren? Ga dan naar het RWE Excursiecentrum en vraag een excursie aan.

RWE Excursiecentrum

Nieuwsbrief RWE Generation

Abonneer u op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen in ons bedrijf en de energiesector.

Aanmelden nieuwsbrief