Verandering in beschikbaarheid gascentrales

RWE zet energiecentrale Moerdijk 1 noodgedwongen in de mottenballen. Moerdijk 2 blijft beschikbaar voor de markt.

De warmtekrachtcentrale Moerdijk 1 met een vermogen van 339 MW voorziet nabijgelegen industriële klanten nu nog van energie voor hun dagelijkse bedrijfsvoering. Contracten worden echter niet verlengd. Onder meer omdat een van de klanten zelf energie ten behoeve van haar eigen productieproces gaat opwekken. Gevolg is dat Moerdijk 1 per 1 februari 2018 in de mottenballen moet worden gezet. Hoewel de centrale ook energie aan het net levert, is dat onder de huidige moeilijke marktomstandigheden niet rendabel.

Moerdijk 2 blijft
Sinds donderdag 6 oktober 2016 is CCGT Moerdijk 2, na een periode van ruim een half jaar in de mottenballen, weer commercieel beschikbaar. Moerdijk 2 zal in elk geval tot januari 2018 commercieel beschikbaar blijven.
CCGT Moerdijk II werd in 2012 in bedrijf gesteld en is de afgelopen twee zomerperiodes gemottenbald geweest. De installatie heeft pas 6.000 draaiuren gemaakt. In de zomer van 2017 gaat Moerdijk 2 niet opnieuw de zomermottenballen in. De installatie blijft in elk geval tot januari 2018 beschikbaar.

Kleine, lokale centrales van het net
De marktvooruitzichten leiden er ook toe dat RWE vier kleinere, lokale gasgestookte centrales per 1 december van dit jaar volledig van het net haalt. Deze centrales in Erica, Klazienaveen, Den Bosch en Bergen op Zoom hebben een gezamenlijk vermogen van 160 MW. Zij stonden al sinds 2012 in de mottenballen. Nu worden ze definitief afgeschakeld.