RWE en TKI-BBE organiseren samen het Circulair Congres

Op 14 en 15 maart organiseerde RWE samen met TKI-BBE (Top Consortium Kennis & Innovatie-BioBased Economy) het internationale Circulaire Congres op de Amercentrale. Het thema van het congres was: ‘Agro, Chemie en Energie samen op weg naar een circulaire economie’.  

“Duurzame biomassa is een onmisbare schakel voor een succesvolle energietransitie.”
Bijna 450 verschillende vertegenwoordigers vanuit de industrie, chemie, overheden, NGO’s en kennisinstituten bezochten woensdag 14 en donderdag 15 maart de Amercentrale voor het tweedaagse Circulair Congres over Biomassa en de Biobased Economy. De eerste dag stond in het teken van de herkomst en beschikbaarheid van diverse soorten biomassa, de technische ontwikkelingen en mogelijke toepassingen van biomassa in de circulaire economie. Taco Douma, Directeur GCC presenteerde de visie en strategie van RWE ten aanzien van de biobased economy en benadrukte de noodzaak om te focussen op het hoe en niet op het wat met betrekking tot de energietransitie. “Duurzame biomassa is een onmisbare schakel om tot een succesvolle energietransitie te komen. Biomassa is voldoende en altijd beschikbaar en bovendien de enige bron om in de toekomst duurzame brandstoffen en materialen uit te maken. Ik ben heel blij met de sfeer tijdens de conferentie en de kwaliteit van de gevoerde discussies over hoe we biomassa kunnen inzetten om de doelstellingen uit het Parijs akkoord te bereiken. Wat ons betreft is het ook niet ‘of…of…of…, maar ‘en wind, en zon en biomassa.”

Brazilië is het nieuwe Saoedi Arabië
Inge Stupak, professor aan de universiteit van Copenhagen ging in op duurzaam bosmanagement in Scandinavië: “Het zou de discussie over de inzet van biomassa enorm helpen als we ons allemaal op dezelfde cijfers zouden baseren.” Mark Lyra, CEO van Cosan Biomassa uit Brazilië maakte duidelijk dat biomassa veel meer is dan hout en dat er een enorm duurzaam potentieel beschikbaar is. Hij noemde Brazilië het nieuwe Saoedi Arabië, waarbij olie vervangen is door biomassa. In het geval van Brazilië gaat het om bagasse, restafval uit de productie van suikerriet.” Marjolein Demmers, directeur van NGO Natuur & Milieu, benadrukte dat biomassa niet mag concurreren met de voedselketen en het ecosysteem niet mag schaden. “Het is goed om te zien dat zoveel mensen werken aan de overgang naar een nieuwe en biobased economy, maar we moeten er op een verantwoorde manier mee omgaan.” Dag 1 werd afgesloten met een forumdiscussie onder leiding van dagvoorzitter Meike de Jong, bekend van onder andere het RTL-4 Nieuws. Tijdens deze discussie ging Taco Douma in gesprek met Marjolein Demmers, Inge Stupak, Mark Lyra en met Dolf Gielen, Directeur van IRENA, een internationaal innovatie en technologie center. Centraal in dit gesprek stond de vraag hoe biomassa op een verantwoorde wijze een leidende rol kan spelen in de internationale energietransitie.

Op dag twee werden strategische ontwikkelingen gepresenteerd, gingen sprekers in op de economische kansen die de ontwikkeling van een circulaire economie bieden en passeerden succesvolle projecten de revue. Uiteraard was er op beide dagen uitgebreid de gelegenheid om het netwerk te versterken en uit te breiden. Chris Scheerder lichtte de ombouw van de Amercentrale tot Amer Bio WKC toe: “Met de ombouw van de Amercentrale zorgen wij voor groene warmte voor de regio West-Brabant. Daarnaast kunnen we meer dan 1 miljoen mensen van groene stroom voorzien.” Dag 2 werd afgesloten door oud-minister Cees Veerman, voorzitter van TKI-BBE. “Biomassa is Nederlands nieuwe goud. Om het Parijs-akkoord mogelijk te maken is versnelde opschaling van inzet biomassa een vitale en urgente stap.” Kort daarvoor vond een forumdiscussie plaats met Roger Miesen, CEO RWE Generation, Emmo Meijer, boegbeeld van de sector Chemie, David Pappie van het Ministerie van Economische Zaken, Tom van Aken, CEO van Avantium en Manon Janssen, boegbeeld van de sector Industrie en tevens één van de vijf voorzitters van discussietafels die het nieuwe Nederlandse Energie en Klimaatakkoord gaan uitwerken.

Bekijk bijgaand het video verslag dat van beide dagen is gemaakt: