Verwarmingstoestellen voor vaste brandstoffen – de eerste stap is planning!

De aanschaf van een moderne haard/kachel moet goed voorbereid worden, want het apparaat moet nog vele jaren uw huis verfraaien en behaaglijke warmte leveren. Bijna niets verandert uw huiselijke sfeer zoals een tegeloven, kachel of inbouwhaard.

Waarom een nieuwe haard/kachel voor vaste brandstoffen?

Heeft u thuis al een haard/kachel voor vaste brandstoffen of wilt u een oude haard/kachel inruilen voor een moderne? Dan is vooral de verwarmingscapaciteit van belang. Of gebruikt u centrale of etageverwarming en wilt u in aanvulling daarop een haard/kachel voor vaste brandstoffen aanschaffen? Dan moet u kijken naar zaken als de plaats in de woning, de schoorsteenaansluiting en de verwarmingscapaciteit. U moet er in ieder geval altijd op letten dat de haard/kachel die u kiest een laag emissieniveau heeft, gecombineerd met een hoog rendement. Die informatie vindt u op het typeplaatje van de haard/kachel. Het winkelpersoneel, de schoorsteenveger of de fabrikant van de tegeloven kunnen de gegevens nader toelichten.

Welk type haard/kachel is geschikt voor mij?

Dat hangt ervan af of u de haard/kachel als aanvullende of als belangrijkste verwarmingstoestel wilt gebruiken. Bij gebruik als aanvullend toestel is naast de sfeer in huis ook de besparing op energiekosten van belang. Let erop dat de capaciteit van de haard/kachel past bij de daadwerkelijke warmtebehoefte. Raadpleeg bij twijfel de schoorsteenveger. Bij gebruik als hoofdverwarming moet door een gespecialiseerd bedrijf een precieze berekening van de warmtebehoefte worden gemaakt. Als u uw haard/kachel met bruinkoolbriketten wilt stoken, moet in de stookruimte een rooster zitten, dat overigens ook een positieve invloed kan hebben op de verbranding van hout.

Waar kan ik een moderne haard/kachel kopen en wie bouwt deze voor me in?

Haarden/kachels voor vaste brandstoffen zijn verkrijgbaar bij makers van tegelovens, bij kachelwinkels, bij de vakhandel en in bouwmarkten. Er is er een voor elke smaak en elke prijsklasse. Let bij aankoop op de identificatie met CE-markering. Toestellen met deze markering voldoen aan de wettelijke bepalingen. Overigens: Het zelf inbouwen van een haard/kachel is een van de moeilijkste doe-het-zelf-klussen en vereist speciale kennis. Om problemen bij keuring of werking te voorkomen, moet de haard/kachel door een vakman worden ingebouwd.